14. 8. 2018

Dědíte nemovitost- jak vyplatit ostatní dědice?

Život nám nepřináší jen veselé okamžiky…

 … ale bohužel i ty smutné. K nejsmutnějším událostem obvykle patří úmrtí v rodině. Pokud jste najednou zdědili nemovitost, musíte počítat s tím, že záhy vám začnou starosti. Ve většině případů totiž nebudete jediní, kdo dědil, a tak vás čeká období, během kterého bude třeba se s dědictvím náležitě vypořádat.

Dědické řízení

Častá je situace, kdy jeden z dědiců má zájem si nemovitost podržet ve svém vlastnictví. Nejjednodušší je, pokud se všichni dědicové vzájemně dohodnou, jakým způsobem bude dědictví vypořádáno. Dohodu o vypořádání dědictví uzavřete u notáře a pokud se žádná ze stran do 14 dnů neodvolá, dohoda nabude právní moci a můžete dál konat.

Jakmile je jasné, že si nemovitost ponecháte, musíte se věnovat tomu, jak vyplatíte ostatní dědické podíly. Většina z nás nedisponuje milionovými konty, proto je nutné si peníze pro další dědice sehnat. Řešením může být sjednání hypotečního úvěru na vyplacení dalších pozůstalých- tzv. za účelem vypořádání dědictví.

Jak postupovat při žádosti o hypotéku na vyplacení dědiců

Nejprve musíte počkat na ukončení dědického řízení. Banka po vás totiž bude požadovat usnesení soudu s doložkou o nabytí právní moci.  To je základní dokument, kterým bance potvrdíte, že jste jediným majitelem nemovitosti a v jaké výši máte ostatní dědice vyplatit.

Nyní si můžete podat žádost o hypoteční úvěr, ke které bude potřeba doložit vše obvyklé –

  1. znalecký odhad,
  2. výpis z katastru nemovitostí (podepsat zástavní smlouvu můžete až ve chvíli, kdy jste v katastru již uvedení jako vlastník nemovitosti),
  3. dále se bude prověřovat vaše bonita a musíte doložit příjmy.

Jakmile bude váš hypoteční úvěr schválen, může banka peníze rovnou poslat na účty ostatních dědiců.

Situace může být však komplikovanější, pokud již splácíte nějaké dluhy nebo jste spolu s nemovitostí dluhy zdědili, případně je zděděná nemovitost zatížená ještě nesplacenou hypotékou.


S vyřešením všech těchto záležitostí ohledně vyplacení dědiců i případných zděděných dluhů vám umím pomoci. Potřebuje poradit? Stačí mi napsat nebo zavolat…

Chcete mít přehled o tom, jaké jsou aktuální úrokové sazby a co nového se na finančním trhu děje nebo připravuje?

Jednou za měsíc posílám všem přihlášeným report z toho nejdůležitělšího, co se na trhu s hypotékami stalo, co se chystá a jaký bude další vývoj. Pokud vás tyto informace zajímají, přihlaste svůj email do příští rozesílky:

„Jsem hypoteční a finanční makléř. Umím vám pomoci s vyřízením financování vlastního bydlení i nákupu nemovitosti na investici, vyhledáním nemovitosti, tvorbou finanční rezervy a zajištěním.“

171 comments on “Dědíte nemovitost- jak vyplatit ostatní dědice?”

  1. Dobrý den, jak postupovat když sourozenci zdědí byt na kterém je hypotéka skoro celá a jeden sourozenec v tom bytu bydlí a tu hypotéku platí celou sám i s fondem oprav a upravoval ho aniž by si nechával faktury, účtenky a udržoval ho? Byt byl koupen plácnu za milion a hodnota bytu je teď 3 miliony. Jak to udělat tak aby to bylo fér ?

    1. Dobrý den, tato situace se bude nejspíše řešit tak, že podíl onoho sourozence určíte jednak dle zákona plus požádala bych odhadce, který dělal odhad pro účely hypotéky a má tudíž původní fotky, aby zpracoval odhad nákladů provedeného zhodnocení. Společně s částkou zaplacenou do fondu oprav pak budete mít podklad pro případnou dohodu.

  2. Dobrý den,
    máme dům. Matka vlastní 1/2 a já 1/4 a sestra 1/4. Sestra si chce dům nechat a vyplatit mě formou splátek po dobu cca 10-15 let.
    Odhadní cena platí po celou dobu splátek nebo se v průběhu let provádí nový odhad? Ceny nemovitostí se přeci mění.
    Děkuji

    1. Dobrý den, splátky se odvíjí dle odhadu hodnoty nemovitosti v době vypořádání dědictví. Doporučuji uvést do dohody o splátkovém kalednáři případnou valorizaci splátek a také přímou vykonavatelnost, pokud sestra přestane splátky hradit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram